VICO

Definitie

VICO is een centraal dienstenplatform dat gebruikt kan worden door individuele zorgverleners en instellingen om op een eenvoudige, betrouwbare en beveiligde manier informatie uit te wisselen met de ziekenfondsen of de ziekenkassen op Vlaams niveau.

Nagestreefde doelstellingen

Het Vlaams Intermutualistisch College (VICO) wenst de uitwisseling van informatie tussen alle professionelen binnen de gezondheidszorg te moderniseren.

Door de ervaring opgebouwd met MyCareNet (Federale uitwisseling) te combineren met de netwerktechnologieën en producten voor elektronische uitwisseling (beveiliging, authenticatie, elektronische handtekening), kan vandaag een netwerkarchitectuur worden ingevoerd, die is aangepast aan de verschillende categorieën van zorgverleners, zonder van hen gespecialiseerde computerkennis te vereisen en zonder hen te verplichten om grote investeringen te doen.

  • Vereenvoudiging van de administratieve procedures.

  • Modernisering van de informatie-uitwisselingen tussen de professionelen van de gezondheidszorg en de ziekenfondsen/zorgkassen.

  • Creatie van nieuwe meerwaarden, zowel voor de zorgverlener/instelling als voor de begunstigde.

Platform VSB-Net

Voor de realisatie van zijn doelstellingen in het kader van de gegevensuitwisseling werd door het VICO het dienstenplatform VSB-Net opgericht. In het kader van Vlaamse bevoegdheden en bv. personen die recht hebben op zorgpremie.

Overzicht van de architectuur van het VICO-netwerk en van de belangrijkste componenten:

  • het telecommunicatienetwerk: internet, rekening houdend met zijn veralgemening, zijn lage gebruikskosten, de bestaande technieken die het mogelijk maken de communicatie en de doorgestuurde informatie te beveiligen;

  • het werkstation van de zorgverlener: van op zijn werkstation kan de zorgverlener elk type communicatie met de verzekeringsinstellingen opstarten;

  • het eHealth-portaal: dit portaal werd opgericht door de FOD Volksgezondheid en voert een authenticatie uit die het mogelijk maakt in te loggen op de verschillende portalen van de sector van de gezondheidszorg.

  • het VICO-diensten: de diensten, opgericht en beheert door het VICO, beschiken niet alleen over functies voor complexe bewerkingen maar maakt ook de verbinding mogelijk tussen de zorgverlener en de verzekeringsinstelling naargelang het ziekenfonds waarbij de patiënt is aangesloten.

Voordelen

Het VICO en zijn partners willen dit concept promoten bij andere sectoren want allemaal zijn zij ervan overtuigd dat dit concept de kwaliteit van de uitgewisselde informatie zal verbeteren en de administratieve kosten voor de zorgverlener/zorginstelling zal verminderen.

De tijd is rijp om dit platform uit te breiden tot een centraal toegangspunt waarlangs alle professionelen van de gezondheidszorg toegang krijgen tot een hele reeks nieuwe en betrouwbare gegevens.

Samenwerking met eHealth

In dezelfde context heeft de FOD Volksgezondheid het eHealth-platform opgericht. Via dat platform kunnen alle geautoriseerde personen toegang krijgen tot alle diensten en gegevens die beschikbaar zijn voor heel de sector van de gezondheidszorg. Om alles in goede banen te kunnen leiden, moet het eHealth-portaal de persoon eerst identificeren en authenticeren.

Het identificatiesysteem zal samen met één of meer gevalideerde authentieke bronnen de profielen van de persoon bepalen. Aan de hand van die profielen kan dan makkelijk vastgesteld worden wie tot welke dienst of informatie toegang kan krijgen. Zo is het MyCareNet-systeem toegankelijk voor alle zorgverleners in het kader van hun administratieve relaties met de verzekeringsinstellingen.

Samenwerking met Vlaanderen

Op 11 oktober 2011 bereikten de politieke partijen van de federale regering een akkoord over een zesde staatshervorming, waarbij er meer bevoegdheden overgeheveld zullen worden naar de gemeenschappen en gewesten. Dat institutionele akkoord kreeg de naam 'Vlinderakkoord'. Hierdoor kwam er een overdracht van bepaalde bevoegdheden in gezondheidszorg van de federale overheid naar de deelstaten. Een overzicht van de sectoren waarvoor Vlaanderen bevoegd is kan u terug vinden op de site Agentschap Zorg en Gezondheid Vlaanderen.

Vlaamse sociale bescherming

Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.