VSB-net: Vlaamse Verzekerbaarheid

Voorstelling dienst Vlaamse verzekerbaarheid

De dienst verzekerbaarheid geeft de toelating aan elke instelling of zorgverstrekker om de informatie (verzekerbaarheid en afgeleide rechten) van de zorgbegunstigde raad te plegen om een correcte facturering in het kader van de derdebetaler te kunnen uitvoeren onder de Vlaamse sociale bescherming.

Beschrijving

Teneinde de dienst verzekerbaarheid te kunnen gebruiken voert de zorgverstrekker of -instelling een aanvraag in, welke naast de identificatie van de gerechtigde, de periode waarvoor deze informatieraadpleging wordt gevraagd, zal bepalen.

Deze aanvraag kan één of verschillende raadplegingen in verzekerbaarheid bevatten; één is genoeg als hij een consultatie in synchrone wijze gekozen heeft. De aanvraag wordt verstuurd naar het betrokken ziekenfonds. De verzending zal gebeuren ofwel op basis van het rijksregisternummer (intermutualistisch filter).

Doelgroep

  • WZC (vanaf 2019)

  • Bandagisten (vanaf 2019)

  • Revalidatieziekenhuizen (vanaf 2022)

Het ziekenfonds behandelt de raadpleging, in functie van de aanvraag, zal ze haar antwoord invullen met de voorziene informatie over de gerechtigde. Er wordt rekening gehouden met de geraadpleegde periode.

Het antwoordbericht wordt door het ziekenfonds teruggestuurd en ter beschikking gesteld van de zorgverstrekker of -instelling. Als de mededeling op synchrone wijze gebeurde, dan komt het antwoord onmiddellijk. Als de mededeling op asynchrone wijze gebeurde, dan komt het antwoord in de mailbox van de zorgverstrekker of -instelling, die door deze consulteerbaar is.

Overdrachtsmethode

Synchrone wijze

De aanvraag is beperkt tot enkel één patiënt en de mededeling van informatie i.v.m. verzekerbaarheid gaat in eenzelfde sessie en in reële tijd door.

Asynchrone wijze

De aanvraag kan meerdere patiënten samenvatten en de mededeling van informatie m.b.t. verzekerbaarheid gaat in een uitgestelde termijn door.

Recht op Vlaamse Sociale bescherming

Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.

De zorgpremie

Een jaarlijkse bijdrage tot de zorgpremie is verplicht of vrijblijvende afhankelijk van waar u woont of werkt. Meer informatie kan u terugvinden op de site van de Vlaamse sociale bescherming.