Vandaag zijn al tal van eGezondheidsdiensten uitgerold waar zorgverleners volop gebruik van maken. Een ontbrekende schakel was hoe de burger zelf in dit proces betrokken kon worden. De ziekenfondsen hebben het op zich genomen om de burgers de kans te geven om hun rechten als patiënt te kunnen opnemen. Daarom hebben ze gezamenlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van MyHealthViewer via het VICO (Vlaams Intermutualistisch College). De belangrijkste doelstelling is het empoweren van burgers door hen een instrument aan te reiken waarmee ze makkelijk zelf inzage en controle over hun medische gegevens verwerven.
MyHealthViewer is de opvolger van de Patient Health Viewer die ook door de ziekenfondsen werd aangeboden. De nieuwe viewer hoeft niet meer gedownload en geïnstalleerd te worden, maar is eenvoudig via het web toegankelijk. Inloggen kan via de eID-kaart, de 'itsme' app of een beveiligingscode via mobiele app. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk.
Om MyHealthViewer te openen, volstaat het om te surfen naar www.myhealthviewer.be en aan te melden. Ook het federale webportaal www.mijngezondheid.belgie.be, dat de burger doorverwijst naar alle platformen die medische gegevens aanbieden, linkt door naar MyHealthViewer. Algemene informatie over de inlogwijzen kan u terugvinden op CSAM. Er is geen inschrijving nodig om toegang te krijgen tot de MyHealthViewer.
In MyHealthViewer vind je jouw persoonlijke medische informatie, zoals je dossier, medicatieschema, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken en rapporten van Kind & Gezin.
Medicatieschema: een overzicht van alle medicatie die je op een bepaald moment moet innemen. Je kan zowel een dagschema als een weekschema raadplegen. Je medicatieschema is beschikbaar als je arts of apotheker voor jou elektronisch heeft ingevuld.
Vaccinatiegegevens: een overzicht van de vaccins die je hebt gekregen, met de datum, het vaccin en de ziekte waartegen je werd gevaccineerd.
Medisch dossier: in het medisch dossier vind je jouw Sumehr terug. Sumehr staat voor Summarized Electronic Health Record. Hierin noteert je arts de belangrijkste informatie die hij nodig heeft om je gezondheidstoestand snel in te schatten, zoals allergieën, risicofactoren en je medische voorgeschiedenis. Zo kan een arts die uw medische voorgeschiedenis niet kent, u vlug de juiste zorg geven.
Bevolkingsonderzoeken: de uitnodigingen en deelnames aan preventieve screenings voor borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkanker. Per onderzoek krijg je de datum te zien, het onderzoeksresultaat, de eventuele noodzaak van een vervolgonderzoek en de datum van het volgende onderzoek.
Kindrapport: je kan het Kind & Gezin-dossier van je kind raadplegen of downloaden. Je ziet een samenvatting van de gegevens die de verpleegkundige of arts noteerde tijdens je consult, zoals vaccinaties, onderzoeksresultaten en curves.
Daarnaast kan je in MyHealthViewer een geïnformeerde toestemming geven voor elektronische gegevensdeling. Dat betekent dat je zelf bepaalt of je zorgverleners je digitale dossier met elkaar mogen delen. Je kan bovendien zelf aanduiden met welke zorgverleners je een zorgrelatie hebt.
De gegevens die MyHealthViewer toont, komen uit Vitalink. Dat is een streng beveiligd platform van de Vlaamse overheid voor het delen van gezondheidsgegevens. In dat platform staan vandaag gegevens van meer dan 6,7 miljoen Vlamingen.
Deze gegevens kunnen alleen worden geraadpleegd door de persoon zelf of door zorgverleners met wie er een ‘therapeutische relatie’ bestaat (bijvoorbeeld diens huisarts). De persoon moet altijd eerst ook toestemming geven dat zijn gegevens geraadpleegd en gedeeld mogen worden. In MyHealthViewer kan de burger nu makkelijk die toestemming geven of weer intrekken, zelf aangeven welke zorgverleners een therapeutische relatie hebben of zorgverleners uitsluiten van toegang tot de gegevens. Ouders kunnen de gegevens van hun kind(-eren) beheren. Op een tijdlijn kan de burger snel zien welke zorgverlener welke gegevens heeft geraadpleegd of bewerkt, en wanneer.
Als ouder kan je de medische gegevens van je kind (tot 18 jaar) inkijken als je kind op hetzelfde adres woont. Je kan MyHealthViewer gebruiken namens iemand anders als die persoon jou een mandaat geeft. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld mantelzorger bent. Mandaten kan je registreren en beheren via MyHealthViewer.